Mägi-Karabahhi armeenlaste juhid annavad täielikult alla

Copy
Armeenia sõdurid Aravuse küla lähistel veebruaris 2023.
Armeenia sõdurid Aravuse küla lähistel veebruaris 2023. Foto: Gilles Bader / ZUMA / Scanpix

Mägi-Karabahhi armeenlaste juhid teatasid kolmapäeval relvarahust ja lubasid relvad maha panna, mis peaks lõpetama Aserbaidžaani vägede «terrorivastase» operatsiooni.

Armeenia ja Aserbaidžaan on Aserbaidžaani territooriumil asuva, kuid armeenia elanikkonnaga Karabahhi üle vaielnud aastakümneid ning pidanud 1990. aastatel ja 2020. aastal selle pärast maha kaks sõda. Pärast viimast sõda toodi piirkonda Vene rahuvalvajad.

«Mägi-Karabahhis paikneva Vene rahuvalvekontingendi juhatuse vahendusel jõuti kokkuleppele vaenutegevuse täielikus lõpetamises alates 20. septembril 2023 kella 13.00 (12.00 Eesti aja järgi),» teatas piirkonna presidendiamet sotsiaalmeedias.  Kokkuleppe järgi peavad Armeenia relvajõud viima oma sõjaväelased välja Vene rahuvalvekontingendi paiknemistsoonist; Mägi-Karabahhi separatistid peavad oma üksused täielikult relvitustama ja viima rasketehnika piirkonnast välja.

«Aserbaidžaani poole tõstatatud Mägi-Karabahhi armeenlaste taaslõimimise, õiguste ja julgeoleku tagamise küsimusi arutatakse kohaliku armeenia elanikkonna esindajate ja Aserbaidžaani Vabariigi keskvõimude kohtumisel,» teatasid separatistlikud võimud. «See toimub 21. septembril Yevlaxi linnas.»

Aserbaidžaan kinnitas, et kolmapäeval kell 13.00 algas relvarahu Mägi-Karabahhi sõjalise operatsiooni lõpetamiseks ja neljapäeval on kavas lõimumiskõnelused.

«Vene rahuvalvekontingendi vahendusel saadud Karabahhi armeenia elanike esindajate palvele vastu tulles jõuti kokkuleppele kohalike terrorivastaste meetmete peatamisest 20. septembril kella 13.00st,» teatas Aserbaidžaani kaitseministeerium.

President İlham Əliyevi kantselei kinnitas, et neljapäeval toimuvad Yevlaxis armeenia separatistidega taaslõimumise kõnelused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles