KREMLI AHELAD Prantsuse paremäärmuslased tasusid võla Venemaale

Copy
Rassemblement Nationali presidendikandidaat Marine Le Pen (esiplaanil vasakul) ja erakonna juht Jordan Bardella (paremal) partei üritusel tänavu septembris.
Rassemblement Nationali presidendikandidaat Marine Le Pen (esiplaanil vasakul) ja erakonna juht Jordan Bardella (paremal) partei üritusel tänavu septembris. Foto: Pascal Guyot / AFP / Scanpix

Prantsuse paremäärmuslik erakond Rassemblement National (RN) on tasunud võla Tšehhi-Vene pangale, mis näitas poliitiliste vastaste väitel tema sidemeid Kremliga.

Algsest 9,4 miljonist eurost alles jäänud võlasumma 6,1 miljonit maksti ette Vene firmale Aviazaptšast, mis oli võla ostnud, teatas partei teisipäeval.

RNi ametnikud loodavad, et võla tasumisega lõppevad sellised rünnakud nagu president Emmanuel Macroni oma eelmisel aastal, kui ta süüdistas valimisdebati ajal erakonna presidendikandidaati Marine Le Peni Vene režiimist ja president Vladimir Putinist sõltumises.

«Venemaaga rääkides räägib Le Pen oma pankuriga,» ütles Macron tookord.

«Minu vastased on kasutanud laenu argumendina, minu arvates ebaõiglaselt, ja ma ei kavatse oma vastastele mingeid argumente anda,» ütles RNi juht Jordan Bardella ajalehele Le Monde.

Viimastel parlamendivalimistel kümneid kohti juurde võites pääses RN varasemast miljonite eurode võrra suuremale riiklikule toetusele, mis võimaldas tal Venemaa võla enne 2028. aasta tähtaega ära maksta.

Võla tasumisest anti teada järgmisel päeval pärast seda, kui Le Pen oli nimetanud end partei loomulikuks kandidaadiks 2027. aasta presidendivalimistel, kus Macron ei saa enam kandideerida, sest lubatud kaks ametiaega on täis.

First Czech Russian Bankilt (FCBR) saadud laen aitas parteil end alates 2014. aastast vee peal hoida, kuna Prantsuse pangad olevat väidetavalt keeldunud krediiti pikendamast.

Võla ostis ära üks Vene autorendifirma ja sealt jõudis see endistele Vene sõjaväelastele kuuluva lennukiosi tootva firma Aviazaptšast kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles