ÜLEVAADE Poola solvunud võimueliit ja lähenevad valimised (5)

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki võõrustas aprillis Varssavis Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki võõrustas aprillis Varssavis Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid. Foto: Michal Dyjuk/AP/Scanpix

Poola peaminister Mateusz Morawiecki teatas kolmapäeva õhtul, et Varssavi ei saada Ukrainale enam relvi ning keskendub edaspidi enda julgeolekule. Kuigi hiljem on ministri avaldust pehmendatud, annab väljaütlemine selgelt märku sellest, mida Morawiecki ka ise tunnistas: Varssavi ja Kiievi suhted on praegu halvas seisus.

Peaministri avalduse täpsustamiseks teatas Poola valitsuse pressiesindaja Piotr Müller neljapäeval riiklikule uudisteagentuurile PAP, et juba varem kokku lepitud relva- ja laskemoonatarned jõuavad siiski Ukrainasse.

Poola portaali onet.pl analüüsi põhjal ei pruugi Morawiecki avaldus tähendada isegi muutust Poola võimueliidi otsustes, vaid pigem seda, et kogu võimalik toetus on juba Ukrainale ära antud ning nüüd tuleb Varssavil oma armeed moderniseerida.

Ometi ähvardas Poola valitsusjuht laiendada ka Ukrainast pärit toodete hulka, mille suhtes kehtestatakse embargo, kui Kiiev otsustab teraviljatüli edasi eskaleerida.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles