Aserbaidžaan: Mägi-Karabahhi kõnelused olid konstruktiivsed

Copy
Armeenlaste korraldatud protest valitsuse ees.
Armeenlaste korraldatud protest valitsuse ees. Foto: Narek Aleksanyan / EPA / Scanpix

Aserbaidžaan ütles neljapäeval, et kõnelused Mägi-Karabahhi armeenlaste liidritega olid konstruktiivsed ning lõppesid kokkuleppega varsti jälle kohtuda.

«Kõnelused peeti konstruktiivses ja positiivses õhkkonnas,» ütles Aserbaidžaani presidendikantselei ja lisas, et jõuti kokkuleppele kohtuda taas lähitulevikus.

Lisaks lubanud Bakuu anda piirkonnale toitu ja humanitaarabi.

«Bakuu läbirääkijad esitlesid plaane Mägi-Karabahhi armeenlaste taasintegreerimiseks Aserbaidžaani ning lubasid pakkuda elanikele kiiresti vajalikku kütust, humanitaarabi ja arstiabi,» seisis teadaandes.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan süüdistas varem päeval Vene rahuvalvajaid suutmatuses ära hoida Aserbaidžaani sõjalist operatsiooni Mägi-Karabahhis.

«Kui rahuvalvajad suutsid läbi rääkida relvarahu, siis miks nad ei suutnud läbirääkimistega saavutada kokkulepet hoidmaks ära rünnakut Mägi-Karabahhile?» küsis Pašinjan telepöördumises.

«Me hoiatasime selle eest: miks nad ei täitnud oma rahuvalveülesandeid?» lisas peaminister.

Pašinjani sõnul peetakse Mägi-Karabahhi relvarahust üldiselt kinni.

«Relvarahurežiim Mägi-Karabahhis üldiselt peab, on olnud üksikuid rikkumisi, kuid üldiselt on olukord stabiilne,» ütles Armeenia valitsusjuht telepöördumises.

Mägi-Karabahhi pealinn Xankəndi (Stepanakert) on täis näljaseid, peavarjuta ja hirmunud inimesi pärast Aserbaidžaani sõjalist välkoperatsiooni, teatas neljapäeval piirkonna inimõigusvolinik.

«Kõik Stepanakerti tänavad on täis peavarjuta inimesi, näljaseid, hirmunuid ja määramatuses olevaid,» ütles Gegham Stepanjan sotsiaalmeedias päev pärast Bakuu teadet, et Aserbaidžaan on saavutanud täieliku kontrolli Mägi-Karabahhi üle.

«Väljaspool linna toimus väike tulevahetus. Istume kodus ja ootame kõneluste tulemusi,» ütles ärimees ja kahe lapse isa Arutjun Gasparjan uudisteagentuurile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles