Biden teatab uute õhutõrjesüsteemide andmisest Ukrainale

Copy
USA president Joe Biden kohtumisel Ukraina president Volodõmõr Zelenskõiga Valges Majas septembris.
USA president Joe Biden kohtumisel Ukraina president Volodõmõr Zelenskõiga Valges Majas septembris. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

USA president Joe Biden teatab neljapäeval president Volodõmõr Zelenskõi visiidi ajal uutest õhutõrjerelvadest Ukrainale, kuid ei anna veel Kiievile kaugmaarakette ATACMS, teatas Valge Maja.

«President Biden teatab täna uuest sõjalise abi paketist, mis sisaldab olulisi õhutõrjevõimekusi Ukraina abistamiseks,» kinnitas Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan pressikonverentsil.

«Biden on otsustanud mitte saata rakette ATACMS, kuid ta pole seda ka edaspidi laualt maha võtnud,» lisas Sullivan.

ATACMS on olnud pikka aega Ukraina administratsiooni soovide nimekirjas, kui rääkida Lääne relvaabist. Muidu Ukrainat heldelt toetanud USA on aga tagasi hoidnud relvi, millega saaks rünnata ka sügavale Venemaale. Kaugmaa relvasüsteemidega on kardetud suurendada eskaleerumisohtu ning NATO riikide ja Venemaa vahelise otsese konflikti tõenäosust.

Rakettide puudumine abipaketis on Ukraina eelmise aasta pettumuse kordus, kuna need olid praegu Washingtonis visiidil viibiva presidendi Volodõmõr Zelenskõi soovide nimekirjas juba tema eelmisel visiidil Ühendriikidesse eelmise aasta detsembris.

Zelenskõi ütles neljapäeval oma Washingtoni visiidil, et Ukraina loodab USA jätkuvale toetusele.

«Võitmiseks peame seisma koos. Ja võitma koos. Loodame teile ja teie pidevale toetusele,» ütles Zelenskõi avalduses, mis ilmus Ukraina presidendiameti internetiküljel pärast kohtumist USA tippametnikega.

Biden kinnitas Zelenskõile, et maailm seisab Ukrainaga Venemaa sissetungi vastu ja Ühendriigid tagavad selle. Zelenskõi ütles ovaalkabinetis Bidenile omakorda, et Ukraina rahvas hindab väga USA abi Venemaa terrori vastu võitlemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles