Itaalia pole rahul migrantide tulva suurenemisega (1)

Copy
Migrantidest tulvil paat Lampedusa sadamas. Itaalia siseministeeriumi andmetel on sel aastal sisenenud riiki peaaegu 126 000 migranti – seda on kaks korda rohkem kui mullu sama ajaga.
Migrantidest tulvil paat Lampedusa sadamas. Itaalia siseministeeriumi andmetel on sel aastal sisenenud riiki peaaegu 126 000 migranti – seda on kaks korda rohkem kui mullu sama ajaga. Foto: CIRO FUSCO / EPA / Scanpix

Itaalia president Sergio Mattarella ütles neljapäeval Saksa ametivenna Frank-Walter Steinmeieriga Sitsiilias käies, et Euroopa Liidu migrantide jagamise reeglid on eelajaloolised.

Euroopasse suunduvale rändele lahenduse leidmiseks on vaja uut lähenemist, ütles Mattarella.

«Tuleb mõelda, kuidas algelisi ja aegunud tööriistu täiesti uue nähtusega silmitsi seistes teisiti kasutada,» sõnas ta. «Näiteks Dublini reeglid on eelajaloolised, need on koostatud ühes teises maailmas, kui massimigratsiooni nähtus ei olnud veel alanud.»

Nn Dublini protseduuri järgi tuleb reeglitevastaselt saabunud migrandid registreerida riigis, kuhu nad Euroopa Liidus esimesena sisenevad. Kui nad peaksid sealt mõnda teise ELi riiki minema, võib nad sisenemisriiki tagasi saata.

Giorgia Meloni parempoolne valitsus peatas mullu detsembris ajutiselt Dublini reeglite kehtivuse Itaalias, viidates tehnilistele põhjustele, mis tulenesid vastuvõtukeskuste ülekoormatusest.

Vastuseks teatas Saksamaa möödunud nädalal, et lõpetas Itaaliast põgenike vabatahtliku ülevõtmise skeemi alusel, mis peaks kergendama ELi piiririikide koormat.

Ehkki president on Itaalias suuresti tseremoniaalne, jõudsid Mattarella avaldused reedel suurimate ajalehtede esikülgedele. Corriere della Sera lugu kandis pealkirja «Mattarella nuhtleb Euroopat».

President sai asepeaminister Matteo Salvini paremäärmuslikult Liiga parteilt selgete ja ühemõtteliste avalduste eest kiita.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles