Vene patriarh mõistis Pussy Rioti kirikuesinemise karmilt hukka

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Riot punkansambel Moskva Päästja Jeesuse katedraalis.
Pussy Riot punkansambel Moskva Päästja Jeesuse katedraalis. Foto: SCANPIX

Vene õigeusu kiriku juht patriarh Kirill mõistis laupäeval hukka punkbändi Pussy Riot skandaalse esinemise Moskva Lunastaja Kristuse kirikus, nimetades toimunut jumalateotuseks.

Tegemist oli patriarhi esimese kommentaariga märtsi alguses toimunule. Ta mõistis väga karmisõnalises avalduses hukka ka punkbändi toetajad, öeldes, et nood «püüavad õigustada seda jumalateotust, minimiseerida toimunut ja esitada seda naljana».

Viis naistebändi liiget ronisid Moskva kesklinnas asuva kiriku altarile ning esitasid laulu, mida nad ise nimetasid punkpalvuseks. Laulus kutsutakse Neitsi Maarjat ajama presidendiks valitud Vladimir Putini minema ning saama feministiks.

Bändi kolmele liikmele, Jekaterina Samutševitšile, Nadežda Tolokonnikovale ja Maria Aljohhinale, on esitatud süüdistus huligaansuses ning neid võib süüdimõistmise korral oodata kuni seitsmeaastane vangistus. Kõik kolm on eeluurimise ajaks vahi alla võetud, kuigi kahel neist on väikesed lapsed.

Rühm Venemaa nimekaid inimõiguslasi ja ühiskonnaelutegelasi esines eelmisel nädalal üleskutsega vabastada punkbändi liikmed. Pöördumises, millele allakirjutanute hulgas on Ljudmila Aleksejeva, Lev Ponomarjov, kirjanik Andrei Piotkovski, opositsionäär Sergei Davidis ja mitmed teised, nimetatakse vahi alla võetud punkmuusikuid süümevangideks, keda kiusatakse taga oma vaadete väljendamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles