Kosovo põhjaosas tapeti politseinik – patrulli rünnati tulirelvade, käsigranaatide ja õlalt tulistatavate rakettidega (1)

Copy
Kosovo politseinikud valvel Bare küla juures Põhja-Kosovos 14. juunil 2023. aastal pärast seda, kui kolm Kosovo politseiniku vahistati Serbia poolt.
Kosovo politseinikud valvel Bare küla juures Põhja-Kosovos 14. juunil 2023. aastal pärast seda, kui kolm Kosovo politseiniku vahistati Serbia poolt. Foto: Valdrin Xhemaj/Stringer/Reuters/Scanpix

Kosovo põhjaosas hukkus täna varahommiku üks politseinik ja teine sai haavatal, kui patrull lähenes Serbia piiri lähedal blokeeritud teele, teatasid võimud.

«Niipea kui nad jõudsid koha lähedale, kus oli teetõkkest teatatud, rünnati politseiüksusi mitmelt erinevalt positsioonilt tulirelvadega, sealhulgas käsigranaatide ja õlalt tulistatavate rakettidega,» kinnitas politsei.

Kosovo peaminister Albin Kurti mõistis kiiresti rünnaku hukka, nimetades seda terroriaktiks.

«Hetkel käib endiselt tulistamine eri kaliibriga tulirelvadest meie politsei vastu,» ütles Kosovo peaminister Albin Kurti Facebookis avaldatud postituses, kirjeldades intsidenti kui terroristlikku tegevust. «Ründajad on maskides ja raskelt relvastatud professionaalid,» selgitas ta.

Pinged hõõguvad Kosovo põhjaosas juba mitu kuud, kuna mais otsustas Kosovo valitsus nimetada neljale serblaste enamusega omavalitsusüksusele albaanlastest linnapead.

See samm vallandas ühed viimaste aastate kõige rahutumad meeleavaldused Kosovo põhjaosas. Korrakaitsjate ja meeleavaldajate vahelistes kokkupõrgetes sai vigastada rohkem kui 90 NATO rahuvalvesõdurit ja umbes 50 serblastest meeleavaldajat.

Kosovo kuulutas end ühepoolselt Serbiast sõltumatuks 2008. aastal. Serbia Kosovo iseseisvust ei tunnusta ning süüdistab Prištinat serblastest vähemuse tagakiusamises.

Kosovo 1,8 miljonist elanikust moodustavad serblased umbes viis protsenti. Kosovo põhjaosas Serbia piiri ligidal on serblased aga mitmes omavalitsuses ülekaalus. Arvestav osa Kosovo serblastes ei tunnista Priština võimu ning on väljendanud vastuseisu sellele näiteks elektri eest mitte makstes ning rünnates nende aladel seadusi jõustada üritavaid politseinikke.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles