INTERVJUU Pistorius: Saksa brigaadi tulek eeldab Leedult ka lasteaedu (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Saksa kaitseminister Boris Pistorius osaleb oma Tallinna-visiidi käigus ABCD julgeolekukonverentsil.”
Saksa kaitseminister Boris Pistorius osaleb oma Tallinna-visiidi käigus ABCD julgeolekukonverentsil.” Foto: LOU BENOIST

Saksa brigaadi alaline paigutamine Leetu tähendab peale kasarmute ja harjutusalade rajamise ka kooli- ja lasteaiakohti saabuvate liitlaste lastele, selgitas Saksa kaitseminister Boris Pistorius intervjuus Postimehele.

Samas juhtis Pistorius tähelepanu, et kui maaväe osa on Saksamaal kui sealse NATO lahingugrupi juhtriigil tõesti ennekõike Leedus, on nende lendurid sagedasti õhuturvet teinud Ämarist ja mereväelased toimetavad rohkem Lätis.

Mida tähendab Saksamaa jaoks ühe NATO idatiiva lahingugrupi juhtriigiks olemine?

Sellel ülesandel on meie jaoks ajalooline dimensioon. Varssavi pakti lõpuni oli Saksamaa NATO idatiib. Toona saime meie loota oma liitlaste toetusele. See on midagi, mida me ei unusta.

Venemaa jõhker agressioonisõda Ukraina vastu oli meie jaoks pöördepunkt. Nimetame seda Zeitenwende’ks. Meie NATO idatiiva liitlased on selle osas eriti kaitsetus positsioonis.

Saame oma vastutusest aru. See tähendab, et me ei taha olla sellisel sügava muutuse ajal pelgalt pealtvaatajad. Pigem täidame aktiivselt oma rolli, et saaksime – niipalju kui võimalik – avaldada sellele Zeitenwende’le positiivset mõju.

Selles kontekstis mängib olulist rolli brigaad, mille plaanime paigutada Leetu. See on üks Zeitenwende teenäitaja-projektidest. Nende ettevõtmistega näitame oma tugevat pühendumist heidutusele ja kaitsele. Aasta lõpuks otsustame koos Leedu partneritega ära, millised sammud astume ja millal.

Selles protsessis võib kasulikuks osutuda ka meie 3+3-formaat. Saksamaa ja kaks ülejäänud raamriiki – Kanada ja Ühendkuningriik – teevad tihedat koostööd kolme Balti partneriga (kus esimesena mainitud kolmiku juhitud lahingugrupid paiknevad – E. K.). See aitab meil kasu lõigata koos tegutsemisest, näiteks harjutusalade ühiskasutusest ja ühisõppustest meie kaitseväelastele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles