Venemaa võib kehtestada Lätile sanktsioonid

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti veteranid leegionäride päeva marsi ootel Riias.
Läti veteranid leegionäride päeva marsi ootel Riias. Foto: SCANPIX

Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa mundrit kandnud Läti sõjameeste iga-aastase mälestuspäeva hukka mõistnud Venemaa hoiatab Lätit sanktsioonidega.

Juba 16. märtsil, mil toimus tänavune leegionäride rongkäik Riia südalinnas, tegi Venemaa välisministeerium avalduse, milles kutsus üles leegionäride päeva rahvusvaheliselt hukka mõistma. Ka hoiatas riigiduuma välisasjade komisjoni aseesimees Leonid Kalašnikov Lätit sanktsioonidega.

Sama komisjoni esimees Aleksei Puškov ütles aga raadiokanalile Baltkom antud intervjuus, et seni pole Vene võimud Lätile majandussanktsioonide kehtestamist arutanud, kuid tema sõnul ei saa seda siiski välistada, vahendas Läti uudisteportaal Mixnews.

Puškovi sõnul on teema tõstatanud mitmed riigiduuma saadikud, kelle hinnangul ei tohiks Venemaa piirduda vaid avaldustega, vaid astuma reaalseid samme oma välismaal elavate kaasmaalaste kaitseks. Selleks annab võimaluse ka kaasmaalaste kaitse seadus, mis kohustab Venemaad oma kaasmaalasi igakülgselt kaitsma.

«Praegu pole riigiduuma mingisuguseid sanktsioone arutanud,» kinnitas aga Puškov veel kord, lisades, et tegu on keerulise ja tundliku küsimusega. Ka märkis Puškov, et sanktsioonide kehtestamise üle otsustab siiski valitsus ning riigiduuma võib valitsusele vaid sellesisulisi ettepanekuid teha.

Üleeile võttis Vene riigiduuma vastu aga avalduse, milles kritiseeritakse Lätit väidetavate inimõigusrikkumiste ja fašismi rehabiliteerimise katsete eest. Dokumendi algatajaks oli seejuures riigiduuma väliskomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles