ÜLEVAADE Poola viisamüügiskandaal tõstab Saksamaa tulises migrandidebatis temperatuuri (5)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Saksa politseinikud eelmisel nädalal Poola piiri lähistel Frostis kinnipeetud ebaseaduslikku piiriületajat läbi otsimas.
Saksa politseinikud eelmisel nädalal Poola piiri lähistel Frostis kinnipeetud ebaseaduslikku piiriületajat läbi otsimas. Foto: LISI NIESNER/REUTERS/Scanpix

Poolat valimiste eel raputav paljastus, et riik on müünud Aafrikas ja Aasias rohkelt viisasid, tekitab hõõrumist naaberriigi Saksamaaga, mille asüülitaotluste kuhja all ägav valitsus otsustas eile seada idapiiril sisse kontrolli.

Kuigi Poola viisadega sahkerdamise ja Saksamaal tänavu hüppeliselt kasvanud migrandivoo vahele sirgjoont tõmmata pole võimalik, andis see Berliinile lisatõuke minna kaasa piiriäärsete Brandenburgi ja Saksimaa liidumaa juba kevadel esitatud palvega tugevdada valvsust Poola ja Tšehhiga külgnevatel aladel.

«Ma ei taha, et [põgenikud] Poolast lihtsalt käeviipega läbi lastakse ja meie siin pärast arutame oma varjupaigapoliitika üle,» andis läinud nädalavahetusel ajutisele piirikontrollile kaude heakskiidu ka Saksamaa sotsiaaldemokraadist kantsler Olaf Scholz, kes toonitas Nürnbergis valijatega kohtudes, et kõik Poola saabujad tuleks seal registreerida ja nende asüülitaotlused samuti seal läbi vaadata, mitte raha eest jagatavate viisadega probleeme suurendada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles