Briti kaitseministeerium: Vene sõjakulutuste tõus näitab valmistumist pikaks sõjaks (1)

Postimees
Copy
Vene kaitseminister Sergei Šoigu.
Vene kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: Vene kaitseministeeriumi pressiteenistus/EPA/Scanpix

Venemaa plaan tuleval aastal sõjakulutusi hüppeliselt tõsta näitab, et Moskva teeb ettevalmistusi Ukrainas algatatud sõja veel mitme aastaseks kestmiseks, kirjutas Briti kaitseministeeriumi täna hommikul avaldatud luureraportis.

Brittide hinnangul tõusevad Venemaa kulutused riigi sõjamasina elavdamiseks järgmisel aastal ligikaudu 30 protsendini avaliku sektori kogukuludest.

Raporti väide põhineb ilmselt Vene rahandusministeeriumist lekkinud dokumentidel, kus tuleva aasta kaitse-eelarveks pakutakse 10,8 triljonit rubla, mis võrdub ligikaudu 6 protsendiga SKTst ja on 68-protsendiline kasv võrreldes selle aastaga.

Suure tõenäosusega suudab Venemaa seda kaitsekulutuste taset järgmisel aastal hoida, kuid seda ainult laiema majanduse arvelt.

Täielikud andmed Venemaa kaitsekulutuste kohta on alati salastatud, kuid need arvud viitavad sellele, et Venemaa valmistub veel mitmeks aastaks võitluseks Ukrainas, leiavad britid.

Lõppeva nädala keskel vihjas ka Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu, et ta on valmis konflikti jätkumiseks ka ülejärgmisel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles