Sloveenid hääletasid samasooliste paaride õiguste seaduse maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil lesbipaar Jasna Magic ja Ana Janjevak (vasakul) teel tänasele hääletusele Sloveenia pealinnas Ljubljanas.
Pildil lesbipaar Jasna Magic ja Ana Janjevak (vasakul) teel tänasele hääletusele Sloveenia pealinnas Ljubljanas. Foto: SCANPIX

Sloveenid otsustasid pühapäeval toimunud referendumil öelda «ei» parlamendis vastu võetud seadusele, mis andnuks samasoolistele paaridele heteroseksuaalsete abielupaaridega sarnased õigused.

Pärast enam kui 80 protsendi sedelite kokkulugemist oli seaduse rakendamise vastu antud 56,7 ja poolt 43,2 protsenti häältest, teatas valimiskomisjon.

Sloveenia eelmise vasaktsentristliku koalitsiooni ajal 2011. aasta juunis vastu võetud uus perekonnaseadus oleks andnud homoseksuaalsetele paaridele õiguse partnerluse registreerimiseks juriidiliselt abieluga sarnastel alustel, keelates neil üksnes ühiselt kolmandate isikute lapsi adopteerida.

Katoliku kiriku toetatud konservatiivsetel kodanikuühendustel õnnestus koguda üle 40 000 allkirja, et selle rakendamine rahvahääletusele panna.

President Danilo Türk peab referendumit tarbetuks ja tema sõnul see üksnes õõnestab parlamendi autoriteeti.

«Koodeks on hea ja võinuks kohe jõustuda. Seadusandjate autoriteedi mõttes oleks parem, kui seadused jõustatakse ja neid ei vaidlustataks referendumitel,» ütles ta.

Sloveenia on üldiselt samasooliste kooselu suhtes üsna salliv, homodel on kooselu võimalik registreerida alates 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles