Venemaa agressioonisõda ähvardab anda surmahoobi riigi saami kogukonnale (2)

Postimees
Copy
Venemaa saami pealinnana tuntud Lovozero elanikkond on kahanenud viimaste aastakümnetega alla paari tuhande inimese.
Venemaa saami pealinnana tuntud Lovozero elanikkond on kahanenud viimaste aastakümnetega alla paari tuhande inimese. Foto: Ninara / CC BY 2.0 DEED / Wikimedia Commons

Aktivistide hinnangul on Venemaa sõjas Ukraina vastu hukkunud juba kolm protsenti riigi täiskasvanud saamidest, mis tähendab vaid poolteise tuhande inimesega rahvagrupi püsimisele tõsist ohtu.

Üks rindel surma saanud saam on Vene eliitüksuse 61. merejalaväebrigaadi rühmaülema asetäitja, 43-aastane Jevgeni Stanovoi, keda meenutatakse sotsiaalmeediakeskkonnas VKontakte kui poega, abikaasat, isa. Stanovoi on justkui Venemaal Kaug-Põhjas asuva saamide keskuse Lovozero sõjakaotuste tüüpnäide: noor, vaesest kandist pärit põliselanik, kes liitus armeega hädalahendusena.

Pole täpselt teada, kui palju Koola poolsaare tundra põhjapõdrakasvatajatest on lõpetanud kas sundvärvatu, vabatahtliku või Wagneri sõjafirma ridadesse astunud kinnipeetavana Ukraina rindel, kuid niigi hääbuva saami kogukonna tuleviku teeb see senisest veel süngemaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles