USA meedia: Venemaa valmistub taas testima tuumalõhkepeaga raketti (1)

Copy
Burevestnik tuumalõhkepeaga tiibrakett.
Burevestnik tuumalõhkepeaga tiibrakett. Foto: Venemaa kaitseministeerium/Sputnik/Scanpix

Venemaa võib lähiajal katsetada või on hiljaaegu katesetanud tuumalõhkepead kandvat tiibraketti, näitavad satelliidifotod ja lennundusandmed.

Põhja-Venemaal Novaja Zemlja poolsaarel asuva Vene sõjaväebaasi lähistel on viimastel nädalatel täheldatud lennukite ja sõidukite liikumist. See viitab ettevalmistustele testimaks tuumalõhkepead kandvat tiibraketti Burevestnik (teise nimega SSC-X-9 Skyfall), kirjutas The New York Times. Samuti on viimase kahe nädala jooksul seiratud Ameerika Ühendriikide luurelennukeid, pilootidele on antud õhuhoiatusi vältimaks lähedalolevat õhuruumi.

NYT andmetel näitavad 20. septembri hommikust pärit pildid mitmeid sõidukeid sõjaväebaasi stardiplatvormi läheduses, sealhulgas on ka veoauto, mille haagises veatakse raketi erinevaid osasid. Ilmastiku eest kaitsev kate oli stardipaigalt viidud umbes 50 meetrit edasi. Sama päeva pärastlõunaks oli haagis kadunud ja kate viidud tagasi esialgsele kohale. Satelliidipildid näitasid, et 28. septembril kordus sama asi taas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles