James Cameron sukeldus maailma kõige sügavamasse paika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cameron demonstreerimas sukeldumiskapslit The Deepsea Challenger
James Cameron demonstreerimas sukeldumiskapslit The Deepsea Challenger Foto: SCANPIX

Hollywoodi režissöör ja seikleja James Cameron sukeldus maailma kõige sügavamasse paika, kus varem on vaid kaks inimest käinud.

Cameroni eesmärk on Vaikses ookeanis asuvast Mariaani süvikust tuua pinnale loomade, taimede ja kivimite näidiseid, edastab Helsingin Sanomat.

Mariaani süviku sügavus on ligi 11 kilomeetrit ning seal on rõhk väga kõrge.

Cameron teatas Twitteris, et ta on jõudnud oma sukeldumiskapsliga The Deepsea Challenger Mariaani süviku põhja.

«Põhja jõudmine ei ole kunagi varem nii suurepärane olnud. Ma tahan jagada kõike seda, mida siin näen!» kirjutas Cameron.

Cameronil kulus eritellimusel valminud sukeldumisaparaadiga süviku põhja jõudmiseks paar tundi.  The Deepsea Challenger kaalub 11 tonni ja on seitse meetrit pikk.

Režissöör plaanib süvikus olla kuus tundi. Sukeldumiskapsel on pisut üle ühe meetri lai ning liigutamine selles on mõnevõrra raskendatud. Cameron plaanib koguda süvikus olevat ning filmib oma sukeldumist 3D-kaamerate abil. Sukeldumiskapslil on LED-valgustus.

Rõhk Mariaani süvikus on 1000 korda suurem kui ookeani pinnal.

Cameroni sõnul tegi ta enne missiooni kapsliga katsesukeldumisi, et kõik kulgeks plaanipäraselt. Kui sukeldumiskapsliga mingi probleem tekiks, siis Cameron hukuks.

«Kui tegemist on sukeldumisega, siis peab olema vastupidav tehnika,» sõnas varem üle 70 süvameresukeldumise teinud mees.

Enne Cameroni on Mariaani süvikusse sukeldunud Šveitsi insener Jacques Piccard ning USA mereväekapten Don Walsh. See sukeldumine leidis aset 1960. aastal. Nad oli USA laevastiku sukeldumisalusega süviku põhjas 20 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles