JÄRJEKORDNE VENE SEADUS Gruusia võttis vastu kogunemisvabadust piirava seadusemuudatuse

Copy
Meeleavaldajad protestimas niinimetatud välisagentide seaduse vastu 10. märtsil 2023 aastal Thbilisis Gruusias.
Meeleavaldajad protestimas niinimetatud välisagentide seaduse vastu 10. märtsil 2023 aastal Thbilisis Gruusias. Foto: Shakh Aivazov/AP/Scanpix

Gruusia valitsev partei võttis vastu vastuolulised muudatused riigi kogunemiste ja meeleavalduste seadusele, mis kriitikute sõnul piiravad oluliselt kogunemisvabadust. Muudatusettepanekud esitati pärast seda, kui riigi julgeolekuteenistus väitis, et rahvusvahelised rühmitused kavatsevad selle aasta lõpus korraldada Euromaidani meenutavaid vägivaldseid rahutusi.

Neljapäeval võttis Gruusia parlament kolmandal lugemisel vastu seaduseelnõu 74 poolthäälega ja 20 vastuhäälega. Gruusia avalikkus on juba nimetanud seadusemuudatust järjekordseks «vene seaduseks».

Muudetud kogunemiste ja meeleavalduste seadus keelab meeleavaldajatel püstitada «ajutisi ehitisi», mida peetakse ohtlikuks meeleavaldajatele, mis takistavad politseil säilitada avalikku korda või takistavad ettevõtete normaalset toimimist. Inimesi võidakse trahvida ka ajutiste ehitiste püstitamise eest, kui neid peetakse mitteoluliseks või kogunemisega mitteseotuks. Opositsioon ning vabaühendused kardavad, et see tähendab, et enam ei ole võimalik üles panna telke, lavasid, helisüsteeme ja muud, mis on Gruusias protestide lahutamatud osad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles