Sotsiaalmeedias levib Hamasi-Iisraeli sõja kohta hulgaliselt valeinfot (1)

Postimees
Copy
Kfar Azza kibutsi lähistel jalutavad Iisraeli sõjaväelased.
Kfar Azza kibutsi lähistel jalutavad Iisraeli sõjaväelased. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/Scanpix

Ühismeediaplatvormid X (endise nimega Twitter) ja TikTok on sattunud kriitikatule alla laialt leviva valeinfo tõttu seoses laupäeval alanud sõjaga Iisraeli ja Palestiina äärmusrühmituse Hamas vahel.

Õli valas tulle ka X-i omanik Elon Musk, kes julgustas informatsiooni kogumisel toetuma kontodele, mis on varasemalt levitanud nii valeinfot kui ka antisemiitlikke väljaütlemisi. Pühapäeval säutsus Musk: «Jälgimaks reaalajas sõjategevust, @WarMonitors ja @sentdefender on head. Samuti on hea jälgida koha pealt tulevaid otseallikaid. Palun lisage huvitavaid valikuid vastustesse säutsu all.» Selle peale aga aktiveerus hulk kasutajaid, kes märkisid, et mõlemad Muski nimetatud kontod on varem jäänud silma valeinfo levitamisega.

Maikuus teatasid mõlemad kontod ekslikult, et USA kaitseministeeriumi hoones on toimunud plahvatus. Atlantic Councili analüütik Emerson T. Brooking ütles, et @sentdefender’i konto alt postitatakse regulaarselt kinnitamata ja väärat infot, vahendab The Guardian. End Liibanonist pärit kontona identifitseeriv @Warmonitors säutsus alles juunis: «Mine teeni juuti, väike vennas».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles