ÜLEVAADE ELi liidritelt tuleb Palestiina abistamise kohta vastuolulisi signaale

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni loodud põgenikelaager palestiinlastele Liibanoni sadamalinnas Sidonis. 
ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni loodud põgenikelaager palestiinlastele Liibanoni sadamalinnas Sidonis. Foto: Mohammad Zaatari/AP/Scanpix

EL ja Pärsia lahe riigid leppisid eile kokku palestiinlastele humanitaarabi andmise jätkamises. ELi välispoliitika kõrge esindaja Josep Borrell kinnitas, et abi antakse ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni (UNRWA) vahendusel.

Veel nädala alguses kostis Euroopa Komisjonist palestiinlaste abistamise küsimuses paras kakofoonia, vahendas EUobserver. Euroopa Komisjon peatab kohe kõik maksed Palestiinale, sõnas ungarlasest ELi naabruspoliitika volinik Olivér Várhelyi. «Euroopa Komisjon ei peata makseid Palestiinale,» säutsus samal ajal Borrell.

«Me ei tohi segi ajada terrorirühmitust Hamas ja Palestiina elanikke, kes vajavad praegu toimuvat vaadates abi varasemast veel enam,» ütles ELi eesistujariigi Hispaania välisminister José Manuel Albares Hispaania raadiole.

«Iisraelil on õigus end kaitsta, kuid samuti on oluline, et Palestiina rahvas ei kannataks,» on Brüsseli seisukoha kohta ajakirjanikele öelnud ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika pressiesindaja Peter Stano.

Tundub, et Euroopa Komisjoni esindajad rääkisid segamini ELi arenguabist ja humanitaarabist. Palestiinlastele humanitaarabi andmise lõpetamise vastu võtsid seetõttu EUobserveri andmetel kiiresti sõna rahvusvahelised humanitaarabi organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles