Mitmete valitsusväliste organisatsioonide tegevjuhina töötanud ja Iisraeli positiivse maine loomisele maailmas kaasa aitav politoloog Albert Veksler (56) rõhutab, et iseseisvus pole midagi iseenesestmõistetavat, vaid see on miski, mida tuleb väärtustada ja mille nimel tööd teha.

Eestis sündinud ja kasvanud Veksler kolis abikaasa Heli ja praeguseks kolme täiskasvanud lapsega Iisraeli kakskümmend aastat tagasi.

Kui suur oli üllatus, et islami äärmusrühmitus Hamas alustas rünnakuid Iisraeli vastu? Iisraeli rahvas on aastakümneid valmistunud ja täiustanud julgeolekumeetmeid.

See on üks suuremaid meid tabanud tragöödiaid viimase viiekümne aasta jooksul. Sellist asja, mis 7. oktoobril juhtus ja selliseid kaadreid, mis on täitnud meediaruumi, kus juudi lapsi Gazas mõnitatakse, pilgatakse ja pekstakse, naisi ja emasid vägistatakse, vanemaid naisi mõnitatakse – see on midagi sellist, mis on täiesti mõeldamatu. See ei tule tõesti pähe, et peaksime nägema veel samasuguseid kaadreid ja oleme olnud väga suures šokis kõigest, mida nägime.

Mis puudutab valmisolekut, siis Iisrael on olnud väga tugev oma kõrgtehnoloogilistes arengutes. Ta on start up nation nagu Iisraeli nimetatakse. Arvan, et see on ka omamoodi oht. Samamoodi ka Eestile. Kui räägime väga palju tehnoloogiatest ja loodame nende peale, siis võime saada väga kurva üllatuse osaliseks kui need meid alt veavad.

Üks põhjustest, miks läbikukkumine juhtus oli see, et ei osatud hinnata julgeolekuolukorda. Iisrael pööras väga palju tähelepanu samal ajal Juudas ja Samaarias toimuvale, sest seal oli õige mitu terroriakti, rünnakut, mis tähelepanu nõudsid. Väed tõmmati Juudasse ja Samaariase. Aga arvatavasti see oligi Hamasi taktika, et sedalaadi rünnakutega tõmmata meie tähelepanu ära sellelt, mida oli plaanitud aastaid.

Tänaseks on teada, et Iraan rahastas, treenis ja aitas oma võimetega kaasa. Nii, et kui tuhanded Hamasi terroristid piiritarast läbi murdsid, siis ei oldud valmis selleks massiks ja et see üldse õnnestub. See oli üks asi, mis tuli šokina aga teisalt võib-olla ka see, millise julmusega korraldati veresaun noorte muusikafestivalil Re`imis. Hamasi terroristid piirasid 3000 külastajaga festivali ümber, sulgesid kõik väljapääsuteed ja alustasid siis oma lihunikutööd. Kohutav on mõelda sellele, mis seal juhtus. Lisaks tungisid nad kahekümnesse asundusse Gaza piiri lähedal ja hakkasid majast majja liikudes inimesi lihtsalt tapma.

Kommentaarid (2)
Copy