ÜLEVAADE Slovakkia Vene-sõbralikud parteid lõid võimule kerkimiseks käed (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Vasakpopulistlikust Robert Ficost saab peagi neljandat korda Slovakkia peaminister. 
Vasakpopulistlikust Robert Ficost saab peagi neljandat korda Slovakkia peaminister. Foto: RADOVAN STOKLASA/REUTERS/Scanpix

Slovakkia valimistel võidutsenud vasakpopulistliku partei Smer (Suund) esimees Robert Fico, kes on lubanud lõpetada Ukraina toetamise, jõudis eile valitsuse moodustamises kokkuleppele paremäärmusliku ja Vene-meelse Slovakkia Rahvusliku Parteiga (SNS) ning Smerist lahknenud vasaktsentristliku erakonnaga Hlas (Hääl).

Neljandat korda Slovakkia peaministriks tõusev Fico, kes lisaks Ukrainale antava sõjalise abi kinnikeeramisele kritiseerib ka Venemaale kehtestatud sanktsioone, avaldas eile lootust, et uus valitsus saab ametisse enne kahe nädala pärast toimuvat Euroopa Ülemkogu kohtumist, kus Ukrainaga seonduv on üks põhilisi arutlusteemasid.

Smeri, SNSi ja Hlasi eile sõlmitud memorandum valitsuse moodustamiseks lubab muu hulgas säilitada Slovakkia välispoliitilise positsiooni NATO ja ELi liikmena, kuid dokumendis ei täpsustata tulevase kursi üksikasju. «Slovakkia suveräänsuse ja rahvuslike huvide kaitsmine on valitsuse prioriteet,» vahendas Fico sõnu uudisteagentuur AP.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles