AK Lõhestunud Poola läheb valima (1)

Copy
Valitseva Õiguse ja Õigluse erakonna peaminister Mateusz 
Morawiecki valimiskampaania ajal Kirde-Poolas Lomzas. Homme valivad poolakad järgnevaks neljaks aastaks parlamendi alamkoja 460 ja ülemkoja 100 saadikut. 
Valitseva Õiguse ja Õigluse erakonna peaminister Mateusz  Morawiecki valimiskampaania ajal Kirde-Poolas Lomzas. Homme valivad poolakad järgnevaks neljaks aastaks parlamendi alamkoja 460 ja ülemkoja 100 saadikut. Foto: Pawel Supernak/EPA/Scanpix

Kõik ootasid, et pärast Solidaarsust loodud Poola suurimad erakonnad moodustavad 2005. aastal ühise valitsuse, kuid järgnenud on skisma. Sellest ajast saadik on valitseva enamuse moodustanud vahelduva eduga Jarosław Kaczyński ja Donald Tuski parteid. Mõlemate isikus kehastub kahe leeri vastastikune vaen. Pühapäeval, 15. oktoobril toimuvate parlamendivalimiste eel on see saavutanud seni tundmata mõõtmed.

Valimistest võtab osa ligi 90 erakonda ja valimisliitu. Mõned on esitanud kandidaadid ainult seimi (alamkoda) või senati (ülemkoda) valimisteks. Allpool toodud valimistel osalejad on kandidaate registreerinud kõigis 41 ringkonnas ja just nende tulemus määrab ära, missugune saab olema tulevane valitsus:

1. Õiguse ja Õigluse Partei (PiS), konservatiivne-rahvuslik, kuid majanduspoliitikas sotsialismimeelne. Esindatud Euroopa Parlamendis (EP), kus kuulub Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles