Venemaa on huvitatud tuumajaama rajamisest Malisse (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: IMAGO / Mikhail Metzel / Scanpix

Venemaa andis reedel märku, et on huvitatud tuumataristu rajamisest Lääne-Aafrika riigis Malis, olles mõni tund varem saavutanud kokkuleppe ehitada tuumaelektrijaam naaberriiki Burkina Fasosse.

Alates Ukraina konfliktist on Venemaa võistelnud Läänega mõjuvõimu pärast Aafrikas, lubades jätkata sõjalist koostööd sealsete liidritega ja tasuta vilja kuuele Aafrika riigile.

Venemaa riiklik tuumaoperaator Rosatom teatas, et sõlmis Maliga lepingu koostööks tuumaenergia rahumeelse kasutamise vallas, sealhulgas võimalusega sinna taristu rajamiseks.

Leping allkirjastati Moskvas Venemaa energianädalal, millest võttis osa Mali delegatsioon ja Rosatomi peadirektori asetäitja Nikolai Spasski.

Kokkulepe sõlmiti kolm päeva pärast seda, kui Venemaa president Vladimir Putin ja Mali sõjaväeline valitseja Assimi Goita arutasid telefonikõne ajal julgeolekusidemete tugevdamist.

Alates võimuhaaramisest 2020. aastal on Mali valitsev hunta kaasanud Venemaa lennukeid, helikoptereid ja paramilitaarseid üksusi, et tugevdada oma võitlust džihadistide vastu.

Mali oli pikka aega toetunud sõjalises abis endisele koloniaalvõimule Prantsusmaale, kuid on üha enam kaldunud Venemaa poole pärast seda, kui Pariis 2022. aastal riigist oma väed välja tõmbas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles