Ajal, mil kogu maailma pilgud on Iisraeli ja Hamasi sõjal, tuleb Balti riikidel pingutada selle nimel, et toetus Ukrainale püsiks, ütles Postimehele Läti välisminister Krišjānis Kariņš, lisades, et Läti ja Eesti vaheline koostöö erinevate julgeolekuohtudega silmitsi seismisel on erakordselt hea.

Mis on kõige kriitilisem asi, mida Ukraina hetkel vajab sõja võitmiseks?

Praegu on kõige olulisem see, et suudaksime hoida maailma tähelepanu Ukrainal.

Kõigi möödunud nädala meediaväljaannete esiuudised kajastasid Hamasi ja Iisraeli sõda, raketirünnakuid, tapmisi. Kas Iisrael tungib Gazasse? Kas miljoni inimese ümberpaigutamine Gazas on õige või vale? Need on küsimused, millele kõik keskenduvad. USA saadab lennukikandja ja Iisraeli jõuavad relvasaadetised.

Meie ülesanne on aga hoolitseda selle eest, et toetus Ukrainale püsiks. See on kriitiliselt tähtis.

Ukraina toetamisel on kaks suurt väljakutset: raha ja relvad. Esimesega on lihtsam. Peame suunama Ukraina abistamiseks lihtsalt rohkem rahalisi vahendeid. Lahingmoonaga on keerulisem, sest lääne sõjatööstuse tootmismahud ja kiirus jäävad nõudlusele alla ning püsivad ikka veel liiga rahuaja toimimisloogikas.

Venemaa tegutseb samal ajal selgelt sõjaolukorras ja nende relvatööstuse toodang suureneb pidevalt. Võime arutada selle üle, kas Vene sõjamasinad on kvaliteetsed või mitte, aga neid valmistatakse. Peame läänes tegema sama.

Kommentaarid
Copy