Prantsusmaal algas jaht islamiäärmuslastele

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse politseinikud Pariisis Trocadero väljakul Eiffeli torni lähedal.
Prantsuse politseinikud Pariisis Trocadero väljakul Eiffeli torni lähedal. Foto: SCANPIX

President Nicolas Sarkozy teatas täna, et Prantsusmaa julgeolekuteenistused alustavad pärast Mohamed Merah' mõrvaseeriat jahti riigis tegutsevatele islamiäärmuslastele.

23-aastane Merah, kes väitis, et tal on sidemeid Al-Qaedaga, tapeti möödunud neljapäeval politsei haarangu käigus Toulouse'is. Enne seda lasi ta Edela-Prantsusmaal maha seitse inimest, nende seas kolm juudi last, vahendas AFP.

«Kas on veel teisi Merah'sid? Kõik julgeoleku-, luure- ja politseiteenistused demokraatlikes riikides on valvel,» ütles Sarkozy raadiojaamale France Info.

Tema sõnul on sise- ja justiitsministeeriumidele antud korraldus süsteemselt hinnata potentsiaalseid ohte.

Eile esitasid võimud süüdistuse Merah' 29-aastasele vennale Abdelkader Merah'le, keda peetakse rünnakute kaasosaliseks. Vanem Merah eitab süüd.

Prantsuse võime on tabanud kriitika, et nad ei hoidnud mõrvaseeriat ära. Pakistanis ja Afganistanis käinud Mohamed Merah sai seal enda sõnul väljaõpet ning oli ka USA võimude mustas nimekirjas kui terrorismiga seotud isik. Rünnakud on tõstnud julgeolekuküsimused esile ka aprillis-mais toimuvate presidendivalimiste kampaanias.

Prantsuse riikliku politsei peadirektor Frédéric Péchenard kaitses täna võimude tegevust, öeldes, et tagantjärgi tark olles on kriitikat teha lihtne. Politseil seisab tema sõnul hirmuäratavalt keeruline ülesanne hinnata potentsiaalsete äärmuslaste ohtu.

«On sadu noori prantslasi, kes lähevad Egiptusesse, Jeemenisse, Pakistani, et õppida koraani... nad pole midagi muud kui usklikud,» sõnas ta raadiojaamale RTL. «Nende sadade inimeste seas on vaid mõni potentsiaalne terrorist, kelle kallal me peame töötama.»

Sarkozy teatas täna ka, et valitsus on keelanud Kataris tegutseval mõjukal sunniitlikul vaimulikul Yusuf al-Qaradawil Prantsusmaad külastamast.

Opositsioonis olevad sotsialistid ja paremäärmuslik Rahvusrinne kritiseerisid eelmisel nädalal Qaradawi peatset visiiti Prantsusmaa Islamiorganisatsioonide Ühingu (UOIF) kongressile.

«Ütlesin Katari emiirile isiklikult, et see härrasmees ei ole Prantsuse Vabariigi territooriumil teretulnud,» ütles Sarkozy France Infole.

Qaradawi, kes juhatab telekanalis Al-Jazeera populaarset saadet, avaldas toetust araabia kevade ülestõusudele Tuneesias, Egiptuses ja Liibüas ning on algatanud annetuste kogumise Süüria opositsiooni heaks.

Qaradawil on sidemeid Egiptuse Moslemi Vennaskonnaga ning teda on süüdistatud juudi- ja homovaenus. Suurbritannia keelas tal riiki siseneda 2008. aastal, USAsse pole ta oodatud juba 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles