Iisrael katkestas kontaktid ÜRO inimõiguste nõukoguga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli lipp
Iisraeli lipp Foto: SCANPIX

Iisraeli välisministeerium otsustas täna katkestada kontaktid ÜRO inimõiguste nõukoguga (UNHRC), mis teatas eelmisel nädalal, et asub uurima juudiriigi asundustegevust.

«Välisministeerium otsustas katkestada organisatsiooniga ametialased kontaktid,» ütles ministeeriumi esindaja Yigal Palmor, kelle sõnul ei ole Iisrael inimõiguste nõukogu oma otsusest veel ametlikult teavitanud.

«Me katkestame nendega töösuhted, vestlused, dokumentide esitamise, visiidid, infovahetuse, konsultatsioonid, kohtumistel osalemise. See on töö ja seda ei toimu,» lisas ministeeriumi esindaja.

Gaza sektoris võimutsev Hamas nimetas Iisrael otsust «sionistlikuks šantaažikatseks» Iisraeli kritiseerivate rahvusvaheliste institutsioonide vastu.

«See tõestab sionistide haavatavust ÜROs ja inimõigusorganisatsioonides ning tugevdab laiapõhjalist rahvusvahelist konsensust Palestiina rahva rõhumise ja nende ürituse õigsuse suhtes,» ütles Hamasi esindaja Fawzi Barhum.

Iisraeli marurahvuslasest välisminister Avigdor Lieberman kutsus eile UNHRCi avalikult boikottima.

«Sellel silmakirjalikul organisatsioonil pole inimõigustega mingit pistmist. Selle kallutatus ja subjektiivsus on silmnähtavad ning meil pole põhjust sellega koostööd teha,» ütles Lieberman usutluses Iisraeli raadiole.

UNHRC kiitis neljapäeval heaks resolutsiooni, millega hakatakse uurima, kuidas Iisraeli asundused võivad rikkuda palestiinlaste õigusi. 47-liikmelises organisatsioonis oli resolutsiooni poolt 36 liiget, kümme liiget jäi erapooletuks. Vastu hääletas ainult USA.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu nimetas nõukogu silmakirjalikuks ja ütles, et UNHRC-l peaks enda pärast häbi olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles