ÜLEVAADE ENPA käivitas Venemaa täieliku võrdsustamise Põhja-Koreaga

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA).
Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee (ENPA). Foto: ENPA

Presidendi ülipikast ametiajast tulenev ülekaalukas võim koos kontrolli ja tasakaalu puudumisega – nagu tugev parlament, sõltumatu kohtusüsteem, vaba meedia ja elujõuline kodanikuühiskond – on muutnud Venemaa Föderatsiooni de facto diktatuuriks.

Just sellise sõnastusega punkt sisaldub eelmisel nädalal (13.10) Strasbourgis heakskiidu saanud Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) resolutsioonis. Vladimir Putini juhitud Venemaa kohta on muidugi öeldud pärast kallaletungi Ukrainale mitmesuguseid karme sõnu, kuid selle dokumendi algatus ja ajend tuli isegi enne seda.

2020. aasta juulis muudeti Venemaa põhiseadust nii, et presidendi senised ametiaja piirangud kõrvaldati, võimaldades Putinil ametisse jääda kuni 2036. aastani. Sellele andis 2021. aasta märtsis oma esialgse hinnangu Veneetsia komisjon – Euroopa Nõukogu juures tegutsev riigiõiguse ekspertkogu. Kriitikat pälvis muudatuste sisu ning erineva kaaluga muudatuste kuhjamine ühte küsimusse, aga ka referendumi läbiviimise protseduur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles