ÜLEVAADE Poolas valimised võitnud senine võimupartei jääb uue võimuliidu ukse taha (5)

Carlos Kleimann
, toimetaja
Copy
Poola valimistel teiseks tulnud erakonna Kodanikeplatvorm juht Donald Tusk toetajatega. 
Poola valimistel teiseks tulnud erakonna Kodanikeplatvorm juht Donald Tusk toetajatega. Foto: Jacek Szydlowski/Forum/Scanpix

Poola parlamendivalimistel võidutses küll praegune võimupartei, kuid enamuse parlamendis napsab hoopis senine nn liberaalne opositsioon, selgus esialgsest valimistulemustest.

Postimehe trükkiminekuks oli loetud 90 protsenti pühapäevastel seimivalimistel antud häältest. Enim hääli oli kogunud senine peaministripartei Õigus ja Õiglus (PiS, 36 protsenti), kellele järgnes opositsioonibloki suurim erakond Kodanikeplatvorm 30 protsendiga.

Peale Donald Tuski juhitava Kodanikeplatvormi kuuluvad võimalikku tulevasse võimuliitu veel Vasakpoolsed ja paremtsentristlik valimisliit Kolmas Tee. Neist esimene oli eileõhtuse seisuga kogunud 14 protsenti ja teine kaheksa protsenti häältest. See tähendaks kolme peale 460-liikmelises parlamendis 249 kohta.

PiSi võimalikuks liitlaseks peetud Konföderatsioon oli eileõhtuse seisuga kogunud seitsme protsendi valijate toetuse. See tulemus tähendaks, et alates 2015. aastast võimul olnud PiS ei jätka ilmselt valitsuses, kuna ka koos Konföderatsiooniga ei suudetaks seimis enamust moodustada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles