Norra kohus mõistis islamivaimuliku vangi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagis sündinud, kuid aastaid Norras elanud mulla Krekar täna Oslo kohtus.
Iraagis sündinud, kuid aastaid Norras elanud mulla Krekar täna Oslo kohtus. Foto: SCANPIX

Oslo kohus mõistis täna kurdi islamistliku rühmituse Ansar al-Islam rajaja mulla Krekari viieks aastaks vangi mitme tapmisähvarduse tegemises, sealhulgas ka endisele ministrile.

Alates 1991. aastast Norras elav 55-aastane mulla, kelle pärisnimi on Najmeddine Faraj Ahmad ja kes on nii USA kui ka ÜRO terrorisminimekirjades, end kohtus süüdi ei tunnistanud, vahendas uudisteagentuur AFP.  

2010. aastal ähvardas Krekar tappa tollast Norra asüülipoliitika ministrit Erna Solbergi, kes andis käsu tema maalt välja saatmiseks.

«Norra maksab mu surma eest kõrget hinda,» ütles Krekar 2010. aasta juunis ajakirjanikele. «Kui näiteks Erna Solberg saadab mu maalt välja ja ma selle tagajärjel suren, kannatab ta sama saatust,» lisas vaimulik.

«Ma ei tea, kes ta tapab: Al-Qaeda, Ansar al-Islam, mu pere, mu lapsed. Ma ei tea... Aga tal tuleb selle eest maksta,» hoiatas Krekar, kellel siiski õnnestus Norrast väljasaatmist vältida, kuna tema turvalisust pole võimalik tema kodumaal Iraagis tagada, mistõttu ei luba Norra seadused teda maalt välja saata.

Kohus mõistis Krekari süüdi ka kolme Norras elava kurdi ähvardamises, kes süütasid põlema islamiusuliste püha raamatu koraani. Küll aga mõistis kohus Krekari õigeks süüasjas, mille järgi olevat vaimulik kutsunud üles tapma Iraagis teenivaid ameerika sõdureid.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles