POSTIMEES STRASBOURGIS ELi sisehõõrumine Iisraeli-Hamasi sõja pärast kulmineerus kärkimisega europarlamendis (5)

Berit Nuka
, toimetaja, Strasbourg
Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja konservatiivse Euroopa Rahvapartei fraktsiooni juht Manfred Weber eile enne Iisraeli-Hamasi sõja debatti Strasbourgis. Weber avaldas von der Leyenile toetust Iisraelile selge poolehoiu väljendamisel. 
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja konservatiivse Euroopa Rahvapartei fraktsiooni juht Manfred Weber eile enne Iisraeli-Hamasi sõja debatti Strasbourgis. Weber avaldas von der Leyenile toetust Iisraelile selge poolehoiu väljendamisel. Foto: Alain Rolland/Euroopa Parlment

Eurosaadikute arutelu Hamasi terrorirünnaku ja Iisraeli vastuse üle päädis parem- ja vasakleeri vastastikuste süüdistuste, migrandiküsimuse lauda käimise ning Ursula von der Leyenile esitatud üleskutsega tagasi astuda.

Üleeile õhtul püüdsid ELi riigi- ja valitsusjuhid ühenduses pulbitsevaid erimeelsusi vähemalt avalikkuse ees siluda, kinnitades pärast video vahendusel peetud erakorralist Euroopa Ülemkogu kohtumist täielikku solidaarsust Iisraeli rahvaga ning öeldes, et Iisraelil on õigus end kaitsta, järgides seejuures alati humanitaar- ja rahvusvahelist õigust.

«See on konflikt, mis tekitab palju killustatust, lõhestatust ja polariseerumist meie rahva seas, meie ühiskondades,» ütles pärast videokohtumist peetud pressikonverentsil ülemkogu eesistuja Charles Michel. «Seepärast peame tegema koostööd ka Euroopa Liidu tasandil, et üritada pingeid leevendada.»

Vähem kui 12 tundi hiljem lammutasid Euroopa Parlamendi saadikud aga Strasbourgi istungisaalis kiiresti selle katse näidata ühtset ELi välispoliitikat ja rappisid põhjalikult nii Euroopa Komisjoni presidenti von der Leyenit kui ka ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrget esindajat Josep Borrelli. Vasakjõud heitsid neist esimesele ette liigset Iisraeli poolele asumist ja paremjõud teisele Iisraeli unarusse jätmist, kuna ta pole oma ametiajal riiki külastanud ning nüüdsegi sõja kestel pidas vajalikuks hoopis Hiinas käia.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles