ÜLEVAADE Kaks G20 suurriiki on leppimatus diplomaatilises tülis

Andres Herkel
, toimetaja
Copy
Sikhid on Hardeep Singh Nijjari tapmise pärast tänavaile tulnud ka Indias. Meeleavaldajad Amritsari Kuldtempli juures Pandžani osariigis.  29. september 2023.
Sikhid on Hardeep Singh Nijjari tapmise pärast tänavaile tulnud ka Indias. Meeleavaldajad Amritsari Kuldtempli juures Pandžani osariigis. 29. september 2023. Foto: STRINGER/REUTERS

Tänavu 18. juunil tapeti Vancouveri lähedal Surreys sikhide pühamu juures parkimisplatsil autosse istunud Hardeep Singh Nijjar (45). Kanada sikhide kogukonnaliidrit tabanud kuulid kutsusid esile ühe suurima diplomaatilise tüli suurriikide India ja Kanada vahel.

Kaks kuud hiljem, 18. septembril, teatas Kanada peaminister Justin Trudeau parlamendis esinedes, et Kanada uurib usaldusväärset informatsiooni, mille järgi India agendid võisid olla seotud eksiilis viibinud sikhide templi juhi ja iseseisva sikhi riigi loomise eest võidelnud Nijjari mõrvaga.

«See oli meie suveräänsuse lubamatu rikkumine,» rääkis Trudeau. Tema avaldus ei põhjustanud tormi mitte ainult Kanadas, vaid loomulikult ka New Delhis, kus vastati üha, et süüdistused on absurdsed. Tuli ka ilmsiks, et nädal varem püüdis Trudeau Indias G20 tippkohtumisel viibides veenda India peaministrit uurimisele kaasa aitama, kuid Narendra Modi tõrjus need katsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles