INTERVJUU Hiina kaitsepoliitika ekspert kahtleb TikTokiga võitlemise mõttekuses (1)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Mitmed riigid on keelanud julgeolekukaalutlustel riigiametnikel Hiina päritolu äpi TikTok kasutamise. Teiste seas kehtib rakenduse kasutamise keeld ka Ühendkuningriigi parlamendi ja valitsuse liikmetele. 
Mitmed riigid on keelanud julgeolekukaalutlustel riigiametnikel Hiina päritolu äpi TikTok kasutamise. Teiste seas kehtib rakenduse kasutamise keeld ka Ühendkuningriigi parlamendi ja valitsuse liikmetele. Foto: ANDY RAIN/EPA/Scanpix

Koroonakriisist sai eurooplastele äratuskell suhetes Pekingiga ja nüüd ei tohiks Hiina Rahvavabariigi õõnestustegevus enam üllatusena tulla, ütleb Hiina kaitsepoliitika ekspert Meia Nouwens.

Nouwensi sõnul on Hiina salajased politseijaoskonnad Euroopa riikides vaid üks näide, kuidas hiinlased üritavad Euroopa riikides sekkuda ja neid mõjutada.

Mida te TikToki keelamisest arvate? Näiteks ELi institutsioonid ei luba seda rakendust oma töötajate töötelefonidele. Mitu lääneriiki on üritanud selle rakenduse vastu astuda. Kas see on õigustatud võitlus?

Lahinguid tasub valida. See on nii mitmetasandiline ja puudutab nii palju teemasid, et me peaksime endalt küsima, kas meil on suutlikkust keskenduda millelegi sellisele nagu TikTok.

Paistab, et on tõestatud, et TikTokiga on seotud desinformatsiooni levik, mida on aidanud levitada nende algoritmid. See on problemaatiline. Aga ma ei ole veendunud, et TikTok on see üks asi, millega valitsused tegelema peaksid seisus, kus meil on tohutult teisi asju, millele mõelda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles