Kirilenko: Bushehri tuumajaam käivitub sel aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp Bushehri tuumajaama juures.
Iraani lipp Bushehri tuumajaama juures. Foto: AFP / Scanpix

Bushehri tuumaelektrijaama Iraanis võib tehniliselt käivitada sel aastal, ütles Vene tuumaagentuuri juht Sergei Kirilenko.

«Lähtume sellest, et kui ei tule mingeid ettenägematuid asjaolusid, siis peab käivitumine toimuma graafiku järgi,» ütles Rosatomi direktor Interfaxile.

«Käivitamine on kavas sel aastal,» lisas Kirilenko ja ütles, et nii näeb ette Iraaniga kokku lepitud ajakava. «Ma kavatsen ise veebruaris Bushehris olla.»

Ta rõhutas, et käivitamise ja seadmestamise juures on turvalisus «absoluutne prioriteet».

«Teeme nii palju katseid, kui palju iganes vaja läheb. Kuid me püsime graafikus ning seni ei ole meil Iraani kolleegidega mingeid küsimusi tekkinud,» ütles Kirilenko.

Rosatomi pressiesindaja seletas, et Kirilenko rääkis nõndanimetatud tehnilisest käivitamisest, mis tähendab reaktori esmakordset täielikku sisselülitamist süsteemide katsetamiseks, enne kui seade elektrivõrku ühendatakse.

Bushehri tuumajaama käivitamist on mitu korda edasi lükatud. Iraani ja Vene ametivõimud on samuti rääkinud eri stardikuupäevadest.

Moskva on varasemaid edasilükkamisi põhjendanud makseprobleemidega, kuid möödunud aastal jõuti lõpule tuumakütuse Bushehri toimetamine.

Iraani tuumarelvaplaanides kahtlustav Lääs suhtub Venemaa osalusse tuumajaama ehitamises kriitiliselt. Venelased aga kinnitavad, et tegemist on tsiviilrajatisega ning tuumajaama ei ole võimalik relvaprogrammi heaks kasutada.

Iraan on lubanud kõik kasutatud tuumakütusevardad Venemaale tagasi saata.

Analüütikud prognoosivad Iraanist üht võtmeküsimust Vene presidendi Dmitri Medvedevi ja USA uue riigipea Barack Obama suhetes. Viimane on osutanud valmidusele Iraaniga kõnelusi alustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles