Saksamaal avaldati meelt Iisraeli toetuseks

Copy
Meeleavaldus Iisraeli toetuseks Berliinis.
Meeleavaldus Iisraeli toetuseks Berliinis. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Tuhandeid inimesi kogunes pühapäeval Berliinis Iisraeli toetuseks meelt avaldama, samas kui Saksa liidukantsler Olaf Scholz tõotas peatada Iisraeli-Hamasi konfliktist ajendatud antisemiitlikud vahejuhtumid.

Politsei teatel kogunes Brandenburgi värava juurde Iisraeli toetama ja antisemitismi vastu protestima umbes 10 000 inimest, kuigi korraldajate hinnangul oli see arv 25 000.

«On talumatu, et juudid elavad täna taas hirmu all – eriti meie riigis,» ütles Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier rahvahulgale.

«Iga rünnak juutide, juudi institutsioonide vastu on Saksamaale häbiplekk. Iga rünnak täidab mind häbi ja vihaga,» ütles ta.

Varem esines sarnase sõnumiga uue sünagoogi avamisel Dessau linnas kantsler Olaf Scholz.

«Saksamaal peab olema nulltolerants antisemitismi suhtes,» nõudis Scholz.

Saksamaa kaitseb juutide elu, lisas ta, väljendades vapustust antisemitismi üle, mis levib «kogu maailmas ja häbiväärselt ka siin Saksamaal».

Saksamaal on pärast Hamasi 7. oktoobri veriseid rünnakuid Iisraeli vastu ja Iisraeli õhulööke Gaza sektorile antisemiitlikud vahejuhtumid järsult kasvanud.

Mõnele Berliini juutide kodule on soditud Taaveti täht ja ründajad loopisid eelmisel nädalal linnas asuva juudi sünagoogi pihta Molotovi kokteile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles