ÜLEVAADE Gaza vägivald valgub Euroopa ja Ameerika tänavatele (12)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Iisraeli toetuseks korraldatud meeleavaldus Berliinis. 
Iisraeli toetuseks korraldatud meeleavaldus Berliinis. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Lähis-Idas toimuval on siirded ka mujal maailmas, kus Iisraeli ja Hamasi sõja hoogustumine on kaasa toonud nii juudi- kui ka araabiavastaste vihakuritegude sagenemise.

Salt Lake Citys tegutsev rabi Sam Spector oli parasjagu 8. oktoobril jumalateenistust pidamas, kui pidi selle pommiähvarduse tõttu katkestama. «Me panime pommid igasse Utah’ juudikeskusesse. Nad plahvatavad mõne tunni pärast, kõik te väärite surma,» seisis sünagoogile saadetud sõnumis, mis tõi kaasa kümnete inimeste kiire evakueerimise.

Tegu ei ole esimese pommiähvardusega, millega Spector on pidanud oma elu jooksul tegema, kuid rabi sõnul on ta viimase kuu jooksul saanud rohkem taolisi antisemiitlikke sõnumeid kui kunagi varem.

Ameerika Laimuvastane Liiga on registreerinud antisemiitlike juhtumite järsu tõusu – 7. oktoobrist alates on neid esinenud vähemalt 107 korral. Samasugune vägivald ähvardab palestiina ja araabia päritolu ameeriklasi, Araabia Diskrimineerimisvastase Komitee sõnul on nad saanud sadu teateid vihakõnest pärast Iisraeli-Hamasi konflikti lahvatamist.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles