ÜLEVAADE Rootsi kohus vabastas GRUga seotud mehe Venemaa heaks luuramise süüst (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Sergei Skvortsovi ja tema abikaasa Jelena Kulkova kodu Stockholmi lähedal, kus paar mullu novembris suure politseioperatsiooni käigus kinni peeti. Stockholmi kohus leidis nüüd, et Skvortsovi pole alust spionaažis süüdi mõista. 
Sergei Skvortsovi ja tema abikaasa Jelena Kulkova kodu Stockholmi lähedal, kus paar mullu novembris suure politseioperatsiooni käigus kinni peeti. Stockholmi kohus leidis nüüd, et Skvortsovi pole alust spionaažis süüdi mõista. Foto: Fredrik Sandberg/TT News Agency/AFP/Scanpix

Stockholmi ringkonnakohus leidis, et mullu vahistatud Rootsi-Vene topeltkodakondsusega mees siiski ei tegelenud Moskva heaks spioneerimisega, kuigi aitas Venemaa sõjaväeluurel (GRU) hankida lääne tehnikat.

Meest, kelle nime kohus pole avalikustanud, kuid kes välismeedia andmeil on 60-aastane Sergei Skvortsov, süüdistati ebaseaduslikus luuretegevuses Rootsi ja USA vastu kümne aasta jooksul, mil ta mitme ettevõtte kaudu väidetavalt aitas Vene riigil ja selle sõjaväel hankida infot ja elektroonikaseadmeid, mida ekspordireeglite või sanktsioonide tõttu polnud võimalik turult vabalt osta.

Prokurör Henrik Olin kirjeldas protsessi käigus Skvortsovi kui GRU hankeagenti ja tõi esile hulga tema GRUga seotud ärikontakte. Mitu neist on seejuures olnud mehe firmade omanikeks ja Rootsi kaitsepolitsei (Säpo) hinnangul on tegemist luureohvitseridega. Ka olla Skvortsov püüdnud Olini väitel varjata oma tegevust, esitades äripartnerite kohta valeandmeid. Prokurör taotles mehele 4,5–5 aasta pikkust vanglakaristust, kirjutas Expressen.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles