Memoriali kaasjuhti võib Venemaal oodata trahvi asemel kolmeaastane vanglakaristus

Copy
Oleg Orlov.
Oleg Orlov. Foto: YURI KADOBNOV/AFP/Scanpix

Inimõigusorganisatsiooni Memorial kaasjuhti Oleg Orlovi võib Venemaal ees oodata kolmeaastane vanglakaristus 2022. aastal ilmunud artikli eest, mis kirjeldas Vladimir Putini Venemaad fašistliku riigina.

Varem sel kuul esitati Orlovile 150 000 rubla suurune trahv Venemaa sõjaväe diskrediteerimise eest, kuid prokurörid vaatasid süüdistuse üle ning taotlevad nüüd kolmeaastast vanglakaristust, vahendab AFP.

Prokuratuuri arvates väljendas Orlov poliitilist ja ideoloogilist viha Venemaa Föderatsiooni vastu, koos Memorialiga heideti ette talle tsiviilühiskonna stabiilsuse õõnestamist, teatas organisatsioon kohtudokumentidele tuginedes.

Skandaalses artiklis «Nad tahtsid fašismi. Nad said selle» väitis Orlov, et Vene väed on ukrainlaste massimõrva taga. Samuti ütles ta, et riik on naasnud totalitaarsuse juurde.

«Nagu ennustatud, ei tolereeri tema kirjeldatud süsteem vajadust tõde kaitsta ja keeldu vaikida,» kommenteeris Amnesty Internationali Venemaa osakonna direktor Natalja Zvjagina. Orlov on varem sel kuul öelnud, et esialgne karistus oli illegaalne ja ebaõiglane.

«Peateema oli, kuidas sõda mõjutab meie riiki ja hävitab meie riigi tuleviku,» ütles Orlov väriseval häälel kuu alguses toimunud kohtuistungil. «Venemaa kodanikuna olen ma veendunud, et relvajõudude tegevus Ukrainas on vastuolus Venemaa huvidega,» lisas ta.

«Minu üle mõistetakse kohut, kuna ma kasutasin oma õigusi. See on poliitiline kohus,» rõhutas ta. Orlovi kaitsemeeskonnaga on ühinenud ka kaasnobelist, ajalehe Novaja Gazeta toimetaja Dmitri Muratov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles