Iisraeli sõdureid ähvardavad maa-alused ohud, mille vastu puudub siiani kaitse (4)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Hamasi sõjalise tiiva võitlejad 2014. aastal Gaza maa-aluses tunnelis, millesarnaseid on rajatud aastaid. 
Hamasi sõjalise tiiva võitlejad 2014. aastal Gaza maa-aluses tunnelis, millesarnaseid on rajatud aastaid. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/Scanpix

Iisrael seisab silmitsi tunnelisõja ja linnasõja kombinatsiooniga, mis on sõjaväele ja tsiviilisikutele alati äärmiselt raske ja hävitav.

Tunnelisõja taktika on olnud sõdade osa juba ammusest ajast. Tunneleid kasutati kindlustuste ja linnamüüride nõrgestamiseks, piiramisele vastupanemiseks või vaenlase üllatamiseks. Tunnelite puhul on kõige erilisem see, et need on väga universaalsed ja neid saab kasutada väga erinevatel eesmärkidel.

Kui varem kasutati tunneleid väljaspool linnu, mägistes piirkondades nagu Mali või Afganistan, siis praegu ehitatakse tunnelivõrgustikke linnakeskkonda, tsiviilelanikkonnale üha lähemale. Tänapäeval liigub sõda tervikuna linnadele lähemale, tunnelisõda integreeritakse üha enam terrorirühmituste strateegiasse ja piiriüleste tunnelite ehitamine riikide vahel on tõusuteel.

Tunnelite kaevamine nõuab tohutult nii materiaalseid kui ka inimressursse. Omaette ülesanne on tunneli asukoha salajas hoidmine, kui selle kaevamisega on seotud tuhanded inimesed. Kuid milleks niiviisi pingutada, eriti kui on oht, et vaenlane avastab tunnelid enne, kui need on kasutusvalmis?

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles