Saksa president palus andestust koloniaalkuritegude eest Tansaanias (1)

Copy
Saksa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: Hannibal Hanschke / EPA / Scanpix

Saksa president Frank-Walter Steinmeier ütles täna, et tal on häbi Saksamaa kuritegude pärast Tansaania koloniaalvõimuna ja lubas suurendada kodumaal teadlikkust tollastest julmustest.

«Tahan paluda andestust selle pärast, mida sakslased siin teie esivanematele tegid,» ütles Steinmeier Lõuna-Tansaanias Songeas Maji-Maji muuseumis.

Tansaania oli 19. sajandi teisest poolest alates osa Saksamaa Ida-Aafrikast, kus 1905.–1907. aastani toimusid ühed koloniaalajaloo veriseimad ülestõusud. Ajaloolaste andmetel tapeti nn Maji-Maji ülestõusu ajal julmalt 200 000 – 300 000 põliselanikku. Surma tõi peamiselt Saksa sõdurite süstemaatiline külade ja põldude hävitamine.

Steinmeier ütles, et Saksamaa on valmis tegema Tansaaniaga koostööd minevikusündmuste läbitöötamiseks. «Siin juhtunu on meie ühine ajalugu: teie esivanemate ajalugu ja meie, Saksamaa esivanemate ajalugu,» ütles president ja lubas viia need lood endaga kaasa Saksamaale, et ka sealsed inimesed neid teaksid.

«Kinnitan teile, et meie, sakslased, otsime koos teiega vastuseid vastamata küsimustele, mis teile rahu ei anna,» lisas ta.

Steinmeier lõpetab täna kolmepäevase Tansaania visiidi. Eile avas ta ukse koloniaalajal Tansaaniast minema viidud muinsus- ja kunstiesemete tagastamisele.

Saksamaa on valmis koostööks, et tagastada Tansaania kultuurivarad ja inimsäilmed, lubas ta Dar es Salaamis president Samia Suluhu Hassaniga kohtudes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles