Iraanlannad pettusid lääneriikides (17)

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Iraani naised avaldasid pärast 22-aastase Mahsa Amini tapmist eelmise aasta lõpus meelt riiki valitseva islamistliku režiimi vastu. 
Iraani naised avaldasid pärast 22-aastase Mahsa Amini tapmist eelmise aasta lõpus meelt riiki valitseva islamistliku režiimi vastu. Foto: DILARA SENKAYA/REUTERS/Scanpix

Iraanis aasta tagasi alanud meeleavaldused oleksid võinud viia riiki valitseva islamistliku režiimi kokkukukkumiseni, kuid protestidel põhiraskust kandnud naisaktivistide sõnul pole nad saanud piisavalt rahvusvahelist toetust.

Hispaanias eksiilis viibiv Iraani inimõiguste assotsiatsiooni (IAHR) ekspresidendist aktivisti Nilufar Saberi sõnul tunnevad Iraani naised pettumust. «See on küll kurb, aga ma ei saa lõpetada tõe rääkimist, ükskõik kui palju see ka haiget ei teeks. Me ei tunne, et feministid üle maailma meid toetaksid. Toetajaid on väga vähe. Me oleme väga pettunud rahvusvahelises feministlikus liikumises.»

Sellest hoolimata arvab Saberi, et sel korral valitsev režiim kukutatakse. Sama lootis Põhja-Ameerikasse kolinud Iraani aktivist Tina, kellega vestlesin mullu detsembris.

«Ma näen inimesi ühtsena. Ma ei oleks kunagi arvanud, et inimesed jätkavad protestidega, arvestades kui palju inimesi on tapetud. Ma olen meeleavaldustel hääle ära karjunud. Miski hakkab muutuma,» ütles ta mulle toona.

See oli aeg, mil Iraanis toimusid suured meeleavaldused. Tuhanded naised ja mehed tulid tänavatele, et astuda vastu ajatollade režiimile. Nad võtsid maha oma peakatted, politsei vastas peksuga.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles