Süüria kiitis Annani rahuplaani heaks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO eriesindaja Süürias Kofi Annan
ÜRO eriesindaja Süürias Kofi Annan Foto: SCANPIX

Süüria kiitis heaks ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani pakutud rahuplaani, teatas ÜRO endise peasekretäri esindaja.

Süüria teatas oma nõusolekust eile, kuid see avalikustati täna, vahendas AFP.

«Süüria valitsus kirjutas erisaadik Annanile, et kiidab heaks kuuest punktist koosneva plaani, mida toetab ka ÜRO Julgeolekunõukogu,» rääkis Annani esindaja Ahmad Fawzi.

«Härra Annani arvates on tegemist esimese tähtsa sammuga, mis võib teha lõpu vägivallale ja verevalamisele, tagada abi kannatanutele ja luua soodsa keskkonna poliitiliseks dialoogiks, mis viiks Süüria inimeste legitiimsete nõudmiste täitmiseni,» lisas ta.

Annan esitas Süüriale oma ettepanekud kaks nädalat tagasi. Tema saadetud läbirääkijate grupp naasis eelmisel nädalal Damaskusest, kus peeti valitsusega läbirääkimisi olukorra lahenemise võimaluste üle. Annani esindaja teatas siis, et kuna olukord on nii sensitiivne, siis läbirääkimiste tulemusi ei avalikustata.

Kuuest punktist koosnev rahuplaan sisaldab näiteks sõjategevuse lõpetamist, abisaadetiste edastamist tsiviilisikutele ja riigisisest poliitilist rahuprotsessi.

Süüria opositsioonilised rühmitused alustasid Istanbulis omavahelisi läbirääkimisi, mille eesmärgiks on moodustada ühtne ja tugev vastasleer president Bashar al-Assadi valitsusele. Nõupidamise kutsusid kokku Türgi ja Araabia Liidu eesistujamaa Katar, vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles