Ukraina luure: valeteated Putini surmast on Kremli enda korraldatud (4)

Copy
Putin esineb Valdai foorumil 5. oktoobril 2023.
Putin esineb Valdai foorumil 5. oktoobril 2023. Foto: GRIGORY SYSOYEV/AFP

Ukraina sõjaväeluure pressiesindaja Andri Jussovi sõnul on eelmise nädala teated Venemaa riigijuhi Vladimir Putini surmast ning võimalikest kehateisikutest Kreml teadlikult avalikkuse ette paisanud.

«See oleks tõesti hea uudis, kuid see on kõigest Venemaa anonüümsete Telegrami kanalite spinn,» kommenteeris Jussov eelmise nädala teateid Putini surmast kohalikule raadiole NV Radio. Tema sõnul on see riigisisene teema, mis on mõeldud Venemaa enda rahvale. Kreml üritab teadete levitamisega koguda infot, kuidas nii ühiskonna tavaliikmed, eliit kui ka meedia reageerivad. «Sel moel õpib julgeolekuaparaadi ümber ehitatud impeerium, kuidas asju edasi juhtida. On ilmne, et see on osa teatud skeemist.»

Eelmise neljapäeva õhtul teatas napi usaldusväärsuse poolest silma paistev Telegrami kanal, et Venemaa riigipea suri kell 20.42 Moskva aja järgi, kui arstid lõpetasid tema elustamiskatsed. Kanal väitis ka, et arstid on suletud ruumi, kus Putini surnukeha asub, samal ajal kui Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev veab arutelusid võimaluse üle panna võimule tema teisik.

Kuulujuttude vaigistamiseks oli Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov sunnitud astuma erakordse sammu ja eitama avalduses riiklikule uudisteagentuurile RIA Novosti jutte Putini surmast. Peskov nimetas väiteid absurdseks libainfoks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles