RELVAÄRI Naine vedas Soomest kuude kaupa salaja kuule ja hülsse Venemaale

Postimees
Copy
Soome piirivalvur koos koeraga Vaalimaa piiripunktis.
Soome piirivalvur koos koeraga Vaalimaa piiripunktis. Foto: Sasu Makinen / Lehtikuva / AFP / Scanpix

Soome prokuratuur esitas 1976. aastal sündinud naisele süüdistuse kaitsevarustust puudutavas ekspordikuriteos, kuna Kotkas tegutsenud naine vedas ilma loata üle piiri Venemaale kuule ja hülsse.

Süüdistuse järgi ladustas naine laskemoona Kotkas ja toimetas seda ühe Peterburi laskespordikeskuse omanikule, vahendas Yle.

Prokuratuuri väitel lubas klient maksta naisele lisaks toote hinnale 20 protsenti vahendustasu hülsside ja kuulide eest ning 10 protsenti vahendustasu muude toodete eest.

Prokuröri hinnangul on kuriteo raskendav asjaolu see, et ebaseaduslik äri kestis mitu kuud ja kätkes endas ekspordisanktsioonide eiramist.

Süüdistatav peeti kinni Vaalimaa tollipunktis 2022. aasta augustis. Tema autost leiti peale hülsside ja kuulide ka peidetud sihik, mida seaduse mõistes käsitletakse spetsiaalselt sõjaliseks kasutamiseks mõeldud kaitsetarvikuna.

Kaitsevarustust oli naine ostnud umbes 61 000 euro eest. Vahendustasuks oli kaupade vastuvõtja lubanud talle ligikaudu 10 000 eurot.

Süüdistatav tunnistab, et viis kauba Peterburi, kuid ei mööna, et oleks selle käigus seadust rikkunud.

Naine väidab, et alustas kaitsevarustuse vedu Venemaale 2022. aasta kevadel. Tooted tellis ta postiga ja käis neil kaks korda nädalas Soomes järel. Enne Venemaale viimist ladustas ta kaupu Kotkas.

Vaalimaa piiripunktis leiti süüdistatava juurest ka kilekaaned, mille vahel oli umbes 2000 eurot sularaha. Naine tunnistab, et üritas raha Venemaale viia, kuigi teadis, et see on keelatud.

Prokurör nõuab naisele vähemalt kaheksa kuu pikkust vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles