INTERVJUU Dombrovskis: koroonakriisiks mõeldud taasterahastu aitab ka Ukraina sõja oludes

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis tuli Tallinna, et anda Eestile sümboolselt üle taasterahastu esimesed 238,5 miljonit eurot. 
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis tuli Tallinna, et anda Eestile sümboolselt üle taasterahastu esimesed 238,5 miljonit eurot. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi ELi taasterahastu loodi koroonakriisist toibumiseks, aitab see nüüd ELi maadel ka Ukraina sõja majandusmõjusid pehmendada, ütleb Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis intervjuus Postimehele.

Eestisse tulite taasterahastu konverentsile. Sellele rahastule pandi alus eelmise kriisi ehk koroonaviiruse ajal. Kui ajakohane on see fond nüüd, kus meil on käsil järgmine ja tõenäoliselt kauem kestev kriis?

Taasterahastu loodi vastusena Covid-19 pandeemiale ja selle sotsiaalmajanduslikele tagajärgedele ning oli mõeldud aitama riikidel pandeemiast taastuda. Samal ajal aitab see riikidel tegeleda ka nende majanduslike katsumustega, mis on seotud Vene agressiooniga Ukrainas.

Väärib märkimist, et taasterahastut täiendavad nüüd RePower EU (energia säästmise, puhta energia tootmise ja energiavarude mitmekesistamise kava – toim) peatükid, mis on otseselt seotud energiaturu, energiajulgeoleku ja -varustuse ning taastuvenergia kasutuselevõtu küsimustega. Samuti probleemidega, mis on seotud sellega, et pidime end Vene energiavarudest lahti ühendama.

Selles mõttes on taasterahastu ajakohane instrument, mida täiendavad värskeimatele ülesannetele pühendatud peatükid. Just nüüd on käes aeg, mil liikmesriigid esitlevad oma ülevaadatud plaane, mis aitab neil kohaneda uute tekkinud katsumustega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles