Euroopa Komisjoni teate järel peab Ukraina läbi hüppama veel mitmest rõngast

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Vaid mõned päevad enne Ukraina edusammudele hinnangu andmist kohtus Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen laupäeval Kiievis Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga. 
Vaid mõned päevad enne Ukraina edusammudele hinnangu andmist kohtus Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen laupäeval Kiievis Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõiga. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon soovitab alustada ELi liitumisläbirääkimisi Ukraina ja ka Moldovaga, kel mõlemal oli siiani pelgalt kandidaatmaa tiitel.

Mõnede hinnangul oli see selge juba rõõmust Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi näol, kui ta astus laupäeval erakordsed sammud ja läks Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile Kiievi raudteejaama isiklikult vastu.

Veel kindlam paistis uudis siis, kui mitme rahvusvahelise väljaande Brüsseli korrespondendid seda «anonüümsetele» allikatele viidates teisipäeval raporteerisid. Lõpliku kinnituse sai aga uudis siiski alles kolmapäeval lõunal, kui von der Leyen seda oma Brüsseli peakorterisse naasnuna teatas.

Bürokraatlikus mõttes tõukus see uudis kolmapäeval vastu võetud iga-aastasest laienemispaketist. Seal hinnati lisaks kahele eelmainitule ka ülejäänud kandidaatmaade – Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Montenegro, Põhja-Makedoonia, Serbia ja Türgi – ning potentsiaalseteks kandidaatmaadeks kuulutatud Gruusia ja Kosovo ELi poole astutud samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles