KOHALIK VAADE Sánchez ja Puigdemont jõudsid mäslevate tänavate kiuste võimu- ja amnestialeppeni

Gregorio García Maestro
Copy
Meeleavaldajad üleeile õhtul Madridis Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) peakorteri lähedal lipuga, millel kiri «Elagu Hispaania ühtsus» ja plakatiga «Pedro Sánchez vanglasse». 
Meeleavaldajad üleeile õhtul Madridis Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) peakorteri lähedal lipuga, millel kiri «Elagu Hispaania ühtsus» ja plakatiga «Pedro Sánchez vanglasse». Foto: Alejandro Martínez Vélez/Contacto/ZUMA Press/Scanpix

Hispaania peaministri Pedro Sáncheze sotsialistid ja Carles Puigdemonti katalaani separatistide partei jõudsid eile üksmeelele amnestiaseaduses, avades sellega tee vasakvalitsuse uueks ametiajaks.

Mida amnestiaeelnõu täpselt sisaldab, pole veel teada, ning avalikkusele on plaanis seda tutvustada alles siis, kui teksti on näinud kõik poliitilised jõud, kes peaks Sánchezt peaministrihääletusel toetama. Küll aga sisaldab sotsialistide ja iseseisvuslaste kokkulepe viidet, et pakt peaks tagama stabiilse valitsemise kogu nelja-aastaseks võimuperioodiks.

«On aeg anda Kataloonia ühiskonnale ja ülejäänud Hispaania ühiskonnale uus horisont, kus poliitika on erimeelsuste lahendamise raamistik,» lausus pressikonverentsil sotsialistide poolt kokkuleppe sõlminud partei sekretär Santos Cerdán.

Puigdemontile ning veel sadadele 2017. aasta Kataloonia ebaseadusliku iseseisvusreferendumi ettevalmistamises ja sellel osalemises süüdi mõistetud või seepärast kohtu all olevatele inimestele amnestia andmise võimalus on käristanud Hispaania poliitiliste leeride vahele sügava lõhe ning vallandanud viimastel päevadel Madridi tänavatel vägivalla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles