NATO harjutas Saaremaalt vaenuliku jalajälje kõrvaldamist

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Hävitajad F-35 saabusid Saaremaa kohale 1500 kilomeetri kaugusel Põhjamerel seilavalt lennukikandjalt HMS Queen Elizabeth. 
Hävitajad F-35 saabusid Saaremaa kohale 1500 kilomeetri kaugusel Põhjamerel seilavalt lennukikandjalt HMS Queen Elizabeth. Foto: PETROS KARADJIAS/AP/Scanpix

Brittide parajasti Põhjamerel seilavalt lennukikandjalt Queen Elizabeth tuhisesid eile Saaremaa kohale hävitajad F-35, et aidata neutraliseerida meie riigi lääneserva püsti pandud vaenulik õhukaitsesüsteem.

See oli üritus nimega Neptune Strike – ettevõtmine, mille kohta kaitseväe peastaabi ülema asetäitja operatsioonide alal kolonel Mart Vendla ütleb, et tegu polnud ei operatsiooni ega õppusega. Korrektne oleks kasutada terminit «valvsusmeede».

Harjutati võimaluseks, et Eesti pinnale tekib järsku vaenuliku riigi sõjaline jalajälg, mis tuleb imekiiresti likvideerida.

«Stsenaariumi järgi püüdis vastane Eesti saartele toimetada oma tehnoloogilised vahendid, et luua meie piirkonna nn tõkestusmull ning isoleerida Eesti ja meid ümbritsev piirkond liitlastest, tõkestada meie ja liitlasüksuste tegevust kogu regioonis,» kirjeldas kaptenmajor Ingrid Mühling.

«Eesti ja liitlasväed pidid kiiresti reageerima ning vastase kavatsused elimineerima, et säilitada kontroll regioonis toimuva üle,» jätkas Mühling. «Selleks on vaja lisaks kiirele reageerimisele ja vastase tegevuse avastamisele sama kiirelt läbi viia täpselt koordineeritud operatsioon, kasutades kõiki piirkonnas asuvaid mere-, õhu- ja maaväe vahendeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles