Kanadas avati tuli kahe juudi kooli pihta (1)

Copy
Kanada politsei Yeshiva Gedolah kooli juures peale tulistamist.
Kanada politsei Yeshiva Gedolah kooli juures peale tulistamist. Foto: Ryan Remiorz / The Canadian Press / AP / Scanpix

Montrealis avati ööl vastu neljapäeva tuli kahe juudi kooli pihta, kuid keegi viga ei saanud, teatas neljapäeval Kanada politsei; hommikul töötajate saabudes leiti koolide ustest kuuliaugud.

Kanadas on kasvamas pinged Iisraeli-Hamasi verise sõja pärast.

Nädala alguses loobiti süütepomme Montreali sünagoogi pihta ning Concordia ülikoolis puhkesid kokkupõrked Palestiina- ja Iisraeli-meelsete tudengirühmade vahel, teatasid ametnikud.

«Ma tean, et emotsioonid on laes ja inimesed kardavad. Üksteise ründamine pole aga see, kes me kanadalastena oleme,» ütles peaminister Justin Trudeau.

«Kui kuskil maailmas hakkab kujunema arusaamu, mida me vajame Lähis-Idas rahumeelse lahenduse saavutamiseks, siis algab see Kanada taolisest kohast,» ütles ta.

Kolmapäeval teatas Trudeau antisemitismi ja islamofoobia «kohutavast» kasvust kogu riigis.

Ta ütles, et Kanadal on pikk traditsioon erinevate rahvaste rahumeelseks kooseksisteerimiseks ja ütles, et «iga kanadalase kohustus on näha, kuidas me tunneme üksteise valu ja hirmu ning liigume edasi.»

Montreali politsei ütles AFP-le, et juudi koolide tulistamises ja sünagoogiplahvatuses ei saanud keegi viga.

Concordias vahistati kallaletungi tõttu üks inimene ja kolm said kähmluses kergemaid vigastusi.

Eraldi juhtumis avastati ühest koolimajast haakristid, öeldakse avalduses.

Kohaliku juudiorganisatsiooni Federation CJA esindaja Yair Szlak nimetas rünnakuid juutide vastu Quebecis vastuvõetamatuks.

«Praegu on rasked ajad juutidele kogu maailmas,» ütles ta. «On neid, kes üritavad Iisraelis käimasolevat sõda Montreali tänavatele importida.»

Quebeci peaminister Francois Legault kutsus üles suurendama provintsis politsei kohalolekut. Ajakirjanike küsitledes ütles ta, et ei välista ka uue Lähis-Ida sõjaga seotud protestide keelustamist.

Sõda Gazas algas pärast seda, kui Hamasi võitlejad korraldasid 7. oktoobril Iisraeli ajaloo ohvriterohkeima rünnaku, tappes Iisraelis 1400 inimest, peamiselt tsiviilisikuid, ja võttes umbes 240 pantvangi.

Hamasi kontrolli all oleva tervishoiuministeeriumi andmetel on Iisrael vasturünnakutes hukkunud Gazas üle 10 000 inimese.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles