Läti kohus mõistis endise siseministri süüdi Venemaa heaks luuramises (2)

BNS
Copy
Jānis Ādamsons
Jānis Ādamsons Foto: Wikimedia Commons

Läti kohus mõistis neljapäeval endise siseministri Janis Adamsonsi ja tema Venemaa kodanikust kaasosalise Vene julgeolekuteenistuse FSB heaks spioneerimise eest vangi.

Riia linnakohus mõistis Adamsonsi kaheksaks ja pooleks ning Gennadi Silonovi seitsmeks ja pooleks aastaks vangi.

«Adamsons kogus ebaseaduslikul, süstemaatilisel ja sihipärasel viisil salajast ja salastamata teavet Vene salateenistuste jaoks,» ütles kohtunik Erlens Ernstsons. Teave oli seotud Läti riigiasutuste, õiguskaitseorganite, riigi julgeolekuasutuste ja sõjaväe tööga.

67-aastane Adamsons oli Läti siseminister aastatel 1994–1995, olles enne vahistamist 2021. aastal parlamendis kuus ametiaega seadusandja.

Aastail 1979–1992 oli ta teeninud Nõukogude mereväes poliitilise ohvitserina ja riiki naastes registreerus taasasutatud Läti mereväkke.

Temast sai mereväeülema asetäitja ja ta oli piirivalvebrigaadi ajutine juht.

«Adamsons ei olnud huvitatud koostööst Vene salateenistustega raha eest. Tõenäolisemalt tegi ta seda ideoloogilistest veendumustest,» ütles üks prokuratuuri liige telekanalile Läti televisioonile.

Silonov oli võttis Adamsonsilt FSB ülesandel vastu teavet nelja aasta jooksul umbes 40 kohtumisel, vahendab uudisteportaal Pietiek.com.

Silonov oli Nõukogude luureteenistuse KGB karjääriohvitser kuni 1991. aastani, mil Läti kuulutas välja iseseisvuse ja keelustas KGB.

Kahtlustatavad end süüdi ei tunnistanud ja kavatsevad kohtuotsuse edasi kaevata. Adamsons eitab teabe edastamist Venemaa FSB-le, kuigi tunnistab, et oli Silonoviga tuttav. Silonov eitab samuti oma seotust Venemaa FSB-ga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles