Soome saatis viimsele teekonnale ekspresident Martti Ahtisaari

Copy
Soome president Martti Ahtisaari mälestavad tema naine Eeva Ahtisaari ja poeg Marko Ahtisaari.
Soome president Martti Ahtisaari mälestavad tema naine Eeva Ahtisaari ja poeg Marko Ahtisaari. Foto: PIRJO TUOMINEN / EPA / Scanpix

Soomes sängitati reedel peetud riiklikel matustel mulda endine president ja Nobeli rahupreemia laureaat Martti Ahtisaari.

Helsingi toomkirikus ütles õnnistamissõnad emeriitpiiskop Eero Huovinen, kelle sõnul ei peitunud Ahtisaari formaalse staatuse ega prestiiži taha, vaid oskas lähedaseks saada ja kontakti otsida.

Huovinen kirjeldas Ahtisaarit kui realisti, kes teadis, et maailmas on kurjust. Ta lisas, et Ahtisaari oli samas ka optimist, kes usaldas, et maailmas on headust ja seda tuleb igati edendada.

Huovinen ütles veel, et küsis Ahtisaarelt paar aastat tagasi, milles peitub tema saladus. Huovineni sõnul tuli Ahtisaari vastus kiiresti ja kõhklemata: «Karjala juured ja Eeva,» millega ta pidas silmas oma abikaasat ja endist esileedit Eeva Ahtisaarit.

Mälestuskõne pidasid veel president Sauli Niinistö, ekspresident Tarja Halonen ja endine esileedi Tellervo Koivisto.

10. novembril saadeti viimsele teekonnale Soome ekspresident Martti Ahtisaari.
10. novembril saadeti viimsele teekonnale Soome ekspresident Martti Ahtisaari. Foto: PIRJO TUOMINEN / EPA / Scanpix

Matusetseremoonia muusikalises valikus kõlas teiste seas ka meeskoorilaulu ja Brian Eno muusikat, talitus lõppes Jean Sibeliuse «Finlandiaga» ja Narva marsiga.

Ahtisaari põrm sängitati Helsingis Hietaniemeni kalmistule. Üks kirstukandjaist oli tema poeg Marko Ahtisaari, teiste seas oli mitu Ahtisaari kunagist adjutanti.

Ahtisaari maeti kalmistule, kus puhkavad viimset und ka endise riigipead Mauno Koivisto, Urho Kekkonen ja Risto Ryti.

Matuserongkäigu teekonnal toomkirikust kalmistule oli muu liiklus Helgingis peatatud.

Otseülekandes edastatud matustele oli kutsutud üle 800 kõrge külalise, kelle seas oli riigipäid, valitsusjuhte kui teisi aukandjaid, lisaks Ahtisaari pereliikmed, sugulased ja sõbrad.

Ahtisaari suri 16. oktoobril 86-aastasena.
Ahtisaari suri 16. oktoobril 86-aastasena. Foto: PIRJO TUOMINEN / EPA / Scanpix

Soome riigimeest saatsid ära teiste seas Kosovo president Vjosa Osmani, Namiibia riigipea Hage Geingob, endine Tansaania president Jakaya Kikwete ja endine Iiri president Mary Robinson, aga samuti Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf.

Ahtisaari oli Soome president aastail 1994–2000. Ta aitas kaasa rahulepingute sõlmimisele seoses Serbia vägede lahkumisega Kosovost 1990. aastate lõpus, Namiibia iseseisvumisele 1980. aastatel ning Indoneesia Acehi provintsi autonoomia saavutamisele 2005. aastal.

1990. aastate lõpus oli Ahtisaari seotud ka Põhja-Iirimaa rahuprotsessiga, kus tema ülesanne oli IRA terroriorganisatsiooni desarmeerimisprotsessi kontrollimine.

​2021. aastal teatati, et Ahtisaari põeb kaugele arenenud Alzheimeri tõbe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles